Luolasto

Siuntion luola-
suuruus

Valtavalla kalliovuorella Solamäellä on Siuntion toiseksi korkeimman (n. 95 m) kalliolaen yhteydessä Suomen mittapuulla suuri rakoluola pienempine onkaloineineen ja käytävineen. Tänne kerrotaan väestön piiloutuneen vaaran uhatessa mm. isovihan aikaan.

Maa-
kunnan kärkeä

Pääluola on yhtenäinen ja selkeä jopa kuusitoista metriä pitkä, noin viisi metriä korkea ja leveimmillään kaksi metriä leveä. ”Kooltaan ja tunnelmaltaan kammio kohoaa Uudenmaan kärkisijoille”. Rako on todennäköisesti ollut avoinna jo jääkaudella. ”Mullistukset ovat repineet mäen rinteestä valtavia lohkareita ja avanneet vanhoja kallioperän rakoja, jättäen jälkeensä luonnon muovaaman labyrintin” (lähde: Uudenmaan luolat -kirja. Lainaukset luolatutkija Tuomo Kesäläinen).

Tuntematon luolasuuruus

Luola on ollut vain paikallisten tiedossa johtuen suht vaikeakulkuisesta sijainnistaan. Liikkuminen korkealla kalliolla ja sen sivujyrkänteellä vaatii varovaisuutta. Kosteilla kallioilla on liukasta. Solamäelle ei johda teitä. Kaikki lähialueen tiet ovat paikallisten yksityisiä kotiteitä eikä niille voi jättää autoja parkkiin ja on muistettava kävellessäkin paikallisten piha- ja kotirauha.